Dekorativne sveče za venček so vam na voljo vse leto

Božič je zagotovo eden izmed najlepših praznikov, na katerega se ljudje po svetu navadno pripravljajo ves december. Temu obdobju pravimo tudi advent, v času katerega se vsako nedeljo prižiga sveče za venček. Te so štiri, z njihovo pomočjo pa nestrpno odštevamo tedne do tega pomembnega krščanskega praznika, namenjenega preživljanju časa z družino in najbližjimi. V današnjem članku vam bomo razkrili nekaj zanimivih dejstev o adventnem vencu in o tem, kakšne sveče za venček je najbolje izbrati. Ne glede na to, kakšno božično okrasje se bo znašlo na vaši mizi, pa si zapomnite, da je najpomembnejše, kdo sedi za njo. V prazničnem času zato še toliko več pozornosti namenimo ohranjanju dobrih in pristnih medsebojnih odnosov – to je namreč tisto, kar največ šteje.

sveče za venček
Adventni venec

Spoznajte zanimiva dejstva o adventnem vencu

Adventni venec se tradicionalno spleta iz zimzelenega rastlinja in se mu po želji doda različno okrasje. Ključni element predstavljajo sveče za venček, ki simbolično ponazarjajo štiri adventne nedelje. Po katoliškem izročilu se v adventnem času ob prižigu sveč berejo berila, v katerih je napovedan prihod odrešenika, Jezusa Kristusa. Predbožični čas bi naj zato bil namenjen spokornosti ter ustvarjanju miru in sreče.

Adventni venec kakršnega poznamo danes, se je prvič pojavil leta 1838 v Nemčiji, natančneje v v Hamburgu in sicer v domu za revne otroke. Idejni vodja tega tradicionalnega krščanskega pripomočka je evangeličanski protestantski pastor Johann Hinrich Wichern, ki je želel polepšati božični čas svojim varovance s sicer izredno trdim življenjem. Venec je izdel iz lesenega oboda starega kolesa in nanj namestil 24 sveč – 19 majhnih za vsak dan in 4 velike za 4 adventne nedelje. Skupaj z otroki so postopoma prižigali sveče, ti pa so bili nad obredom tako navdušeni, da so ga ponavljali vsako leto.

Čez leta so leseni obod začeli krasiti z zimzelenimi vejicami, ki so postopoma popolnoma zamenjale leseno osnovo.Tradicija izdelovanja adventnega venca se je nato postopoma razširila v druge evropske države, nato pa še v Ameriko. Danes so sveče za venček 4, simbolično pa jih prižigajo ljudje po vsem svetu.

Naredite sami!

Čeprav lahko adventni venec kupite v čisto vsaki trgovini, pa ga številni še danes najraje izdelajo kar sami. Tako ohranijo nek posebno čarobnost, ki jo s seboj prinaša božični čas. Zakaj se tudi vi nebi preizkusili svojih ročnih spretnosti in svojega izdelali kar sami? Pri tem lahko sodeluje cela družina in prepričani ste lahko, da vas čaka nepozaben večer poln smeha in radosti.

Za izdelovo venca se uporabi vejice različnih rastlin, vsaka od njih pa je nosilka določene simbolike:

  • lovorjeve vejice označujejo zmago nad grehi,
  • vejice cedre so simbol moči,
  • vejice bodike ali božjega lesa predstavljajo trnjevo krono, ki jo je imel Jezus.
  • veliko vencev ima dodane tudi zimzelene smrekove vejice, ki predstavljajo zvestobo – tako veri, kot tudi bližnjim.

Pri spletanju lahko vejicam dodate poljubne okrase, seveda pa nikakor ne smete pozabiti na sveče za venček. Te naj bodo kakovostne, dovolj obstojne, pa tudi prijetne na pogled. V podjetju Medeni zaklad vam ponujajo božične sveče iz 100% čebeljega voska. So popolnoma naravne, dolgo gorljive, za piko na i pa bodo vaš dom napolnile z nežnim in prijetnim medenim vonjem. Kombinacija meda in propolisa bo v prostoru pričarala praznično vzdušje, mir in spokojnost.

Izberite najljubše sveče za venček

Nekateri sodobni adventni venci so prave umetnine, ki jih z veseljem uporabimo tudi kot dekoracijo mize v jedilnem prostoru. Le temu se v decembru pridružijo še štiri sveče, ki naznanjajo božič. Pri izbiri sveč za venec je zelo pomembna njihova kakovost. Ta se namreč odraža v obstojnosti in načinu gorenja – nihče si namreč ne želi, da bi sveča že po nekaj minutah ugasnila. Sveče za venček so zato še nekoliko bolj kompaktne in kot take zagotavljajo nežno in enakomerno gorenje. Slednjega lahko dosežete tudi s pravilnim prižigom sveče tik ob vosku, na dnu stenja. Stenj lahko s škarjami tudi skrajšate, plamen bo zato manjši, sveča pa bo počasneje gorela.

sveče za venček
Sveče za venček

Tradicionalno so adventne sveče vijolične barve, ki ponazarja spokornost. Vendar pa se dandanes uporablja tudi sveče v drugih barvah, prevladujejo rdeča, zlata, bela in rumena. Pri Medenem zakladu pa so vam na voljo tudi različni božični motivi, ki bodo še dodatno popestrili izgled vašega venčka. Izbirate lahko med klasičnimi oblikami, storži, zvezdami, angeli in smrekami. Na voljo pa so vam tudi čajne svečke, ki jih lahko razporedite v štiri lončke in jih kot take dodate adventnemu venčku.

Vzemite si čas zase in svoje najdražje

Simboliko adventnega venca in prižiganja svečk vnesite tudi v svoj dom. Za trenutek pozabite na vsakodnevne skrbi in se posvetite tistim, ki jih imate najrajši. Naj prižiganje svečk vsako adventno nedeljo postane nekakšen ritual, ki vas bo med seboj le še bolj zbližal. Skupaj prižgite svečo, nato pa si pripravite okusno večerjo, oglejte najljubši film ali odigrajte družabno igro.

Namen božiča namreč niso kupi daril pod drevescem, niti obilno obložene mize. Najbolj pomembni so tisti pristni trenutki, ki bodo v vaših srcih kot sveča še dolgo goreli in vas navdajali s prijetno toplino.

Članki iz iste kategorije: