Senčila za okna prinašajo zaščito pred soncem in zunanjimi pogledi

Praktično vsako okno potrebuje nekakšno senčilo, ki zagotavlja določeno mero zasebnosti in ščiti pred direktnimi sončnimi žarki. Nekoč so za to praviloma skrbele klasične zavese, danes pa so popularnejša druga senčila za okna. Med popularna senčila tako uvrščamo notranje žaluzije, lamelne zavese, plise zavese in različne roloje. Vse omenjene izdelke pa najdete na zgoraj priloženi povezavi, na kateri je predstavljeno podjetje, ki izdeluje dokazano kakovostne izdelke. Kakovost senčil za okna je namreč ključnega pomena, saj določa življenjsko dobo senčila in tudi zadovoljstvo naročnikov ob uporabi. Poleg tega pa je pomemben še sam izgled senčila za okna, saj gre v tem primeru tudi za okrasni element sobe oziroma doma. Zaradi tega je premišljena izbira senčil pomembna, če si želite zagotoviti večje udobje v domu.

senčila za okna

Čemu služijo senčila za okna?

Osnovni namen senčil za okna je vsekakor ta, da omejijo količino sončnih žarkov, ki bi v nasprotnem primeru neposredno vstopali v prostor. S pomočjo senčil se tako zagotavlja nadzorovanje svetlobe v prostoru. Večji del senčil tako dopušča vstop celotne svetlobe, a obenem tudi visoko zatemnitev. Poleg tega so senčila za okna namenjena tudi zagotavljanju večje stopnje zasebnosti. Zavarujejo namreč pred neželenimi pogledi v notranjost, predvsem v večernih urah, ko je prostor ob prižgani luči najbolj viden. Nenazadnje pa gre ob postavitvi senčil tudi za okraševanje prostora, saj so senčila na voljo v različnih izvedbah in barvah, ki lahko poživijo prostor. Tako so senčila za okna namenjena nadzorovanju svetlobe v prostoru, zagotavljanju zasebnosti in tudi okraševanju prostorov.

Kako izbrati svoja senčila za okna?

Nekoč so bila najpogostejša senčila klasične zavese, ki so za mnoge danes preveč nepraktične. Zaradi tega se je razvila široka paleta alternativnih senčil. Ob nakupu lastnih senčil za okna, je tako potrebno razmisliti, katero senčilo bi vam najbolje odgovarjalo. Poznamo namreč različne vrste rolojev, notranje žaluzije, lamelne zavese in tudi plise zavese, ki se med seboj nekoliko razlikujejo. Vsa senčila za okna sicer v osnovi opravljajo enako funkcijo, a se med seboj razlikujejo v nekaterih lastnostih. Za lažjo predstavo in izbiro, si lahko v nadaljevanju preberete kratke opise posameznih senčil. Na priloženi povezavi pa boste našli natančnejše opise in priložene slike, ter tudi strokovnjake, ki vam lahko pomagajo pri izbiri lastnih senčil za okna.

senčila za okna

Navijajoči se notranji roloji

Med popularnejša senčila za okna danes uvrščamo notranje roloje, ki prostore ščitijo pred neposrednimi sončnimi žarki in zunanjimi pogledi. Delovanje notranjega roloja je preprosto, gre namreč za navijanje in odvijanje blaga z osi. Kadar je blago v celoti navito na osi, je okno povsem odkrito, v nasprotnem primeru pa blago okno prekrije. Notranji roloji se lahko upravljajo na različne načine, navijanje in odvijanje tako lahko poteka s pomočjo neskončne perlaste verižice, z monokomandno ročico ali z motorjem. Vodila rolojev so lahko žična ali aluminijasta, os pa se lahko skrije v omarico ali je razkrita. Poleg teh izbir, roloji dopuščajo še širok nabor barv in vzorcev blaga, ter tudi možnost prilagajanja same prosojnosti blaga.

Harmonikaste plise zavese

Poleg rolojev, med senčila za okna uvrščamo še plise zavese. Slednje so narejene iz zgubane tkanine, ki se ob odprtosti zloži kot harmonika in odkrije okno. Za plise zavese je značilno to, da se vgradijo na okno in omogočajo enostavno uporabo. Ker je osrednji del plise zaves blago, je omogočen pester nabor različnih barv in vzorcev. Na ta način so senčila za okna, konkretneje plise zavese, funkcionalen in obenem tudi estetičen element prostora. Pri plise zavesah je na voljo tudi več načinov upravljanja, kot so upravljanje z vrvico, perlasto verižico, ročico na zaključni lameli, podaljšano ročico in monokomandno ročico. Postavitev plise zaves pa je mogoča na klasičnih, strešnih in stropnih oknih, ter tudi na zimskih vrtovih in oknih nepravilnih oblik.

Antistatične lamelne zavese

Novejša senčila za okna predstavljajo dobro alternativo klasičnim zavesam, saj ponujajo nekatere prednosti, ki jih pri klasičnih zavesah ne dobimo. Tako je za lamelne zavese značilno, da nudijo boljše senčenje od klasičnih zaves. Lamelne zavese so namreč vertikalno obešeni tekstilni trakovi, ki se pritrdijo na vodilo iz aluminija, celotno vodilo pa se montira na strop ali steno. Moderna senčila za okna, natančneje to velja za lamelne zavese, pa so narejena iz antistatičnega materiala. Tovrsten material je izjemno popularen, saj se na njem ne nabira prah, kar omogoča enostavnejše vzdrževanje čistoče. Z lamelnimi zavesami se upravlja na enostaven način, saj se naklon trakov spreminja s pomočjo perlaste verižice, premikanje lamel levo in desno pa poteka s pomočjo vrvice. Še nekoliko enostavnejša načina za upravljanje pa sta motorni in daljinski.

senčila za okna

Poznane notranje žaluzije

Nekoliko bolj poznana in razširjena senčila za okna so notranje žaluzije, ki so največkrat vgrajene na okno. Notranje žaluzije so tako popularne deloma zaradi možnosti dviganja in spuščanja lamel, ter tudi spreminjanja naklona. Na ta način se izjemno enostavno in učinkovito prilagodi količino svetlobe, ki vstopa v prostor. Lamele notranjih žaluzij so izdelane iz aluminija in so na voljo v različnih barvah. Najpogostejši dimenziji lamel, ki se v večini primerov uporabljata, sta 16 in 25 milimetrov. Upravljanje notranjih žaluzij je omogočeno z vrvico za dviganje in spuščanje lamel, ter palčico, s katero se spreminja naklon lamel. Kot ostala senčila za okna, pa se lahko tudi notranje žaluzije upravljajo na nekatere druge načine. Konkretneje se lahko izbere upravljanje s perlasto verižico, stekleno paličico, monokomandno ročico in z motorjem.

Senčila za okna se pojavljajo v več različicah

Med popularnejša senčila za okna torej sodijo notranji roloji, plise zavese, lamelne zavese in notranje žaluzije. Gre za pester nabor senčil z medsebojnim razlikovanjem, a praktično enako funkcijo. Zaradi razlik med domovi ter potrebami in okusi lastnikov domov, so kakšna senčila nekoliko primernejša za nekatere domove oziroma prostore. V večji meri gre za odločitev, ki temelji na vizualnih preferencah in celotnemu stilu doma. Zaradi tega je dobro pogledati, kako določeno senčilo izgleda. Dobra stvar novejših senčil pa je tudi ta, da so na voljo v različnih barvah in z različnimi vzorci. Tako se lahko vsako senčilo oblikuje z vzorcem in barvo, ki jo posameznik izbere. Na ta način se senčilo za okno vklopi v izgled vsakega prostora in doma, ter ga na nek način tudi dodatno okrasi.

senčila za okna

Senčila za okna napram klasičnim zavesam

Upravljanje z modernejšimi senčili za okna je izjemno enostavno, zaradi česar so tovrstna senčila mnogokrat priročnejša od klasičnih zaves. Pomikanje klasičnih zaves je lahko zamudno in nekoliko oteženo, medtem ko so novejša senčila lahkotnejša in omogočajo enostavno prilagajanje prepustnosti svetlobe. Razlika med novejšimi senčili in klasičnimi zavesami je tudi ta, da nekatera senčila dopuščajo prilagajanje naklona lamel. To pomeni, da je lahko nivo svetlobe prilagojen, saj nista na voljo zgolj opciji povsem odkrito ali povsem zatemnjeno. Prav tako za modernejša senčila velja, da zasedejo izjemno malo prostora, praviloma se jih namreč namesti na okensko steklo ali okvir. V nekaterih primerih se lahko montirajo tudi na strop ali v špaleto.

Senčila za okna lahko povečajo udobje doma

Ena pomembnejših lastnosti modernejših senčil za okna je njihovo upravljanje. Slednje je namreč omogočeno na več načinov, kjer je najudobnejše zagotovo upravljanje s pomočjo daljinca. Gre za povsem moderen način upravljanja, ki se lahko izvede praktično brez napora, z enostavnim pritiskom na tipko daljinca. S tem se zagotovi udobnost bivanja, saj je funkcionalnost enako visoka, videz je eleganten, upravljanje pa izjemno enostavno. Prav tako pa je omogočeno prilagajanje senčil posameznim domovom, kar pomeni, da se vsako senčilo v celoti prilega posameznemu oknu in estetiki prostora.

Članki iz iste kategorije: