Selotejp prilepi vse

Gotovo prav vsi poznate lepilni trak, kot lepo slovensko rečemo selotejpu in prepričana sem, da ste ga vsi že kdaj uporabljali – če ne drugače, pa zagotovo v šoli, ko ste morali lepiti delovne liste v zvezke. Selotejp je resnično vsestransko uporaben, pa ne le doma, poslužujejo se ga tudi v različnih podjetjih in proizvodnjah, kjer morajo pakirati svoje izdelke.

Sestava selotejpa

Selotejp, tako tisti za domačo uporabo kot tudi tisti za podjetja in večje obrate, je običajno navit v obliki koluta na kartonasti tulec. Takšna oblika nam omogoča hitro in enostavno uporabo selotejpa, saj le malo potegnemo in že se selotejp »odlepi« od koluta in mi ga lahko ovijemo okoli nekega izdelka, škatle ipd. Lepilo se običajno nanaša na folijo PP (polipropilen) ali pa na PVC (polivinilklorid). O papirnem lepilnem traku (krep papirni selotejp), kadar je nosilni trak, na katerega nanesemo lepilo, papir. Glede na debelino nosilnega traku se določa moč lepilnega traku. Lepilo, ki ga nanesemo na nosilni trak je lahko solvent (naravni kavčuk), akril (to je lepilo na vodni osnovi), ali pa sintetični kavčuk (hot melt) – tega lahko nanesemo v različnih debelinah, kar zopet poveča/zmanjša moč lepilnega traku. Širine lepilnega traku so zelo različne, seveda pa so tisti manjši selotejpi, ki jih imamo doma veliko ožji in manjši od tistih, ki jih uporabljajo v večjih proizvodnjah.

selotejp-1

 

Naloga selotejpa

Lepilni trak običajno uporabimo, ko želimo združiti dve površini in tako npr. ohraniti paket varno zapakiran ter preprečiti, da bi se njegova vsebina raztresla po tleh. V večjih podjetjih lahko s selotejpom varno zapakirajo celo vrsto produktov, ki jih nato naložijo na palete in jih z viličarjem prevažajo po skladiščih, vse dokler ne dosežejo končnega uporabnika. Selotejp poskrbi za to, da vse ostane na svojem mestu (seveda je predpogoj ta, da dobro zalepimo in pritrdimo izdelke, saj površno lepljenje ne bo preprečilo večje katastrofe, kot je npr. padec steklenih izdelkov z velike višine). Glede na nalogo in podlago na katero bomo namestili selotejp, obstaja več vrst selotejpa, prav tako pa so razlike tudi v barvi, dolžini, širini, debelini ter lepilnimi nanosi. Ko se torej odločate, kateri selotejp kupiti, pomislite na zasnovo izdelka, na način pakiranja, skladiščenja in prodaje, podlago, kamor boste nanesli lepilni trak, temperaturno okolje, v katerem boste uporabljali in nanašali lepilni trak ter nato skladiščili izdelke, pa na težo paketov in še in še. Za optimalno uporabnost selotejpa morate biti resnično pozorni na tovrstne dejavnike. No, če pa ste vsaj malo ekološko naravnani, potem morate zagotovo izbrati papirni lepilni trak kot nosilni material in akril oz. lepilo na vodni osnovi, saj edino tega lahko reciklirate skupaj s kartonskimi škatlami.

selotejp-2

 

Obstaja tudi selotejp z logom mojega podjetja?

Seveda – s podjetjem, ki izdeluje lepilne trakove se lahko dogovorite tudi za to, da vam na lepilni trak odtisnejo logo vašega podjetja, ali pa kakšen znak, misel in podobno. Lepilne trakove prav tako najdete v različnih barvah – prozorna, rjava, bela ali potiskana, odvisno od tega, kje nameravate uporabljati selotejp.

Selotejp ali lepilni trak se torej uporablja za različne namene lepljenja, zato je tudi njegova sestava različna, prav tako pa je od nekaterih dejavnikov odvisna moč lepilnega traku. Kjerkoli ga že uporabljate, doma ali v proizvodnji, se lahko vedno zanesete na to, da bo lepilni trak pritrdil par vse.

Članki iz iste kategorije: