Sobne rastline, ki čistijo zrak in preprečujejo alergije

Onesnažen zrak je vsepovsod okoli nas. Čeprav ga ne vidimo, pa ga mnogi zagotovo občutijo. Zaradi onesnaženega zraka se namreč razvije ogromno alergij, ki slabšajo kakovost življenja. Čeprav bi si lahko proti alergijam pomagali z različnimi zdravili, je bolj smiselno, če poskusimo očistiti zrak. V svojem domu lahko to naredimo na različne načine. Najbolj enostaven in naraven način, kako očistit zrak je, da se v dom postavi sobne rastline, ki čistijo zrak. Gre za prav posebne vrste rastli, ki s svojo prisotnostjo očistijo zrak v prostoru. Še posebej, če gre za zaprte prostore, je tam zrak bolj slabe kvalitete.

Slab zrak v zaprtih prostorih

V zaprtih prostorih je zrak načeloma slabši. Ker ni dovoda svežega zraka, se notri razvijajo bakterije in plesen. Na slab zrak vplivajo ljudje, ki dihajo in izločajo ogljikov dioksid, pa cvetni prah, ki pride od zunaj. Poleg tega pa se v slabem zraku najde tudi ogromno drugih plinov, kot so amonijak, trikloretilen pa seveda formaldehid.

Formaldehid spada med enega najpogostejših strupenih plinov v notranjosti. Ta je v večjih količinah škodljiv za zdravje. Priporočljivo je, da se na nekakšen način odstrani vse te škodljive snovi, ki pridejo od ljudi, predmetov in čistil, ki jih pogosto uporabljamo.

Najbolj naravna možnost za zmanjšanje strupenih snovi v zraku, pa za zmanjšanje bakterij in gliv, so sobne rastline, ki čistijo zrak. Sobne rastline, ki čistijo zrak namreč ogljikov dioksid s pomočjo fotosinteze predelajo v kisik. Poleg ogljikovega dioksida, pa rastline pri fotosintezi poberejo še vse zgoraj naštete škodljive snovi in jih prečistijo. To je veliko boljša alternativa, kot umetni čistilci zraka. Ne samo to, rastline v domu so namenjene tudi sproščanju in delujejo terapevtsko.

Katere so sobne rastline, ki čistijo zrak?

Izbirate lahko med različnimi sobnimi rastlinami, ki s svojimi biološkimi procesi čistijo zrak. Uradno je NASA ugotovila, da te rastline služijo kot naravni čistilci zraka. Delali so študije, da se zrak v plastičnih komorah, ki oddajajo strupene snovi, ob prisotnosti nekaterih rastlin postopoma izboljšuje. Zrak v teh plastičnih komorah je v določenem času postajal veliko bolj kvaliteten in čist. Načeloma gre za nezahtevne sobne rastline, ki čistijo zrak in za rast ne potrebujejo posebne nege. Zato ni izgovorov, da si ne bi mogel niti začetnik priskrbeti vsaj ene rastline, ki bi mu očistila zrak. V nadaljevanju si preberite, katere so sobne rastline, ki čistijo zrak in zakaj bi morali imeti vsaj eno v vašem domu.

  1. Klorofit

Klorofit je nezahtevna rastlina, ki se razrašča navzdol. Najbolje uspeva v  svetlih prostorih, na sobni temperaturi. Da bo klorofit dobro uspeval, ga morate redno zalivati. S to rastlino lahko pričakujete do 60% odstranitev strupenih snovi iz zraka.

  1. Spatifil ali samolist

Ko se omenja sobne rastline, ki čistijo zrak, se najpogosteje omenja spatifil. Gre za rastlino z belimi cvetovi in temno zelenimi listi. Uspeva tudi v manj sončnih prostorih, za svojo rast pa potrebuje zmerno vlažnost. Znatno zmanjšuje prisotnost strupenih snovi v zraku, kar je potrdila tudi NASA s svojimi študijami. Iz zraka odstranjuje različne strupene snovi, med katerimi so benzen, formaldehid in amonijak.

  1. Sanseverija ali taščin jezik

Ta vrsta rastline ima posebno lastnost, saj kisik sprošča tako podnevi, kot ponoči. Zaradi tega je priljubljena v spalnicah, da čisti zrak tudi medtem, ko spite. Gre za izjemno nezahtevno rastlino, ki za uspevanje ne potrebuje veliko svetlobe in le malo vode. Iz zraka odstrani do 30% škodljivih snovi.

  1. Zmajevka

Zeleno pisana pokončna rastlina, ki iz zraka odstranjuje benzen, formaldehid, ksilen in trikloretilen, je zelo učinkovita. Za rast ne potrebuje veliko vode in vlažnosti. Prav tako najboljše uspeva na senčnem mestu. Na žalost spada zmejevka med sobne rastline, ki čistijo zrak, za pse in mačke pa je izjemno strupena.

  1. Zelena praprot

Praprot spada med najbolj učinkovite čistilce zraka. Odstranjuje formaldehid in ksilen in svojo nalogo opravlja izjemno dobro. Zelena praprot spada med sobne rastline, ki čistijo zrak strupenih snovi kar do 90% uspešno. Obožuje vlažna mesta in potrebno jo je redno vlažiti. Zaradi tega jo lahko brez problema postavite v kopalnico, kjer bo lepo uspevala.

  1. Fikus benjamin

Fikus benjamin je srednje veliko drevo, ki je odličen čistilec zraka in toksinov. Lahko bi ga posadili tudi zunaj, če gre za večjo verzijo fikusa, manjše verzije pa so najbolj primerne za zaprte prostore. Za uspešno rast potrebuje zračno vlago in konstantno vlažno in odcedno zemljo. Iz zraka odstrani do 80% strupenih snovi, zaradi česar spada med bolj učinkovite lončnice.

  1. Čopasta zelenčica

Čopasta zelenčica spada med izjemno nezahtevne rastline, saj preživi večino pogojev. Zaradi tega je primerna za popolne začetnike ali pa tiste, ki radi pozabijo zaliti svoje rastline. Spada med sobne rastline, ki čistijo zrak formaldehida in ksilena, zaradi česar je učinkovita pri zmanjševanju onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih.

  1. Aglaonema

Aglaonema res dobro prečisti zrak, ki ga dihamo in zagotovo NASA jo ima na seznamu kot sobne rastline, ki čistijo zrak. Iz zraka zelo dobro očisti benzen in formaldehid. Skrb za aglaonemo je dokaj preprosta. Za rast ne potrebuje veliko svetlobe, jo je pa potrebno redno zalivati in pršiti liste. V nasprotnem primeru se lahko listi zvijejo.

 

Članki iz iste kategorije: