Izberite najboljša lesena okna za vaš dom: Energetsko učinkovita in trajnostna rešitev

Se odločate za menjavo oken ali ste v fazi gradnje in tik pred odločitvijo, katere izbrati? Na trgu je kar nekaj izbire, a katera je najboljša? Lesena okna so zagotovo odgovor, ki ga iščete. Pridih narave, ki ga vnesejo v prostor, energetska učinkovitost ter trajnost so ključne prednosti, ki vas bodo navduševale, če v svoj dom vgradite lesena okna. Pri gradnji in obnovi domov so že vrsto let priljubljena izbira tudi zaradi svoje topline in estetike, ki sovpadata z različnimi slogi arhitekture.

Zakaj torej izbrati lesena okna?

Lesena okna bodo izboljšala energetsko učinkovitost vašega doma

Pridih narave, toplina in estetskost – vse to so lesena okna

Zaradi svojih odličnih izolacijskih lastnosti lahko z vgradnjo lesenih oken ne samo prihranite pri stroških ogrevanja in hlajenja, pač pa tudi zmanjšate vaš ogljični odtis na okolje. Les je material, ki učinkovito zmanjšuje uhajanje toplote iz vašega doma, kar pomeni, da bo s tovrstnimi okni vaš dom v zimskih mesecih ostal topel, v poletnih pa hladen.

Na kakšen način pa lahko zagotovite, da bo energetska učinkovitost vaših oken res najboljša? Lesena okna lahko dopolnite z:

 • Uporabo dvojne ali trojne zasteklitve dvojna ali trojna zasteklitev lahko izboljša energetsko učinkovitost oken, saj zrak ali plin, ki je med stekli, zmanjšuje toplotni prenos skozi okno.
 • Uporabo toplotno obdelanega lesa – toplotno obdelan les je les, ki je bil obdelan s posebno tehniko, da bi bil bolj odporen proti vlagi in gnilobi. Ta vrsta lesa ima zato tudi boljše izolacijske lastnosti kot običajni les.
 • Namestitvijo tesnil – tesnila na okenskih okvirjih lahko zmanjšajo uhajanje toplote skozi reže in tako povečajo energetsko učinkovitost vaših oken.
 • Uporabo senčil – senčila, kot so žaluzije ali zavese, lahko zmanjšajo količino sončne svetlobe, ki vstopa v vaš dom, in posledično zmanjšajo tudi potrebo po klimatski napravi ali ventilatorju.

Pri vsem tem pa ne smemo zanemariti tudi pomena rednega vzdrževanja, ki ga lesena okna potrebujejo – čiščenje, premazovanje, zamenjava tesnil. Vzdrževanje je bistveno za ohranjanje energetske učinkovitosti in trajnosti vaših oken.

Skrb za okolje – katera izbira je zanj najboljša? Lesena okna, seveda!

Izbor materialov za gradnjo in obnovo domov ima velik vpliv na okolje. Zadnja leta se vse bolj zavedamo vseh škodljivih vplivov nanj in prav je, da ozavestimo vse možnosti, ki jih imamo na izbiro za naš prispevek k trajnosti.

Katera izbira oken bo torej tudi za okolje najboljša? Lesena okna so zaradi obnovljivega in trajnostnega materiala, ki ga lahko recikliramo, ena najboljših možnosti, saj:

 • zahtevajo manj energije za proizvodnjo kot drugi gradbeni materiali (PVC ali aluminij)
 • se z zmanjšanjem energije, ki jo objekt z lesenimi okni potrebuje za ogrevanje in hlajenje, zmanjšajo tudi izpusti toplogrednih vplivov

Vseeno pa lahko proizvodnja in transport lesenih oken povzročita tudi negativen vpliv na okolje, če se les pridobiva iz virov, ki niso trajnostni, ali če se za proizvodnjo uporablja veliko energije in kemikalij. Posebno pozornost zahtevata tudi montaža oken in kakovost same gradnje objekta, saj lahko slaba izolacija in neustrezna montaža oken povečata porabo energije ter s tem posledično povečata negativni vpliv na okolje.

Ko se odločate za nova okna, izberite tista lesena okna, ki so proizvedena iz lesa, pridobljenega iz trajnostnih virov. Tak les ima tudi ustrezne certifikate, ki naj vam jih ponudnik tudi predstavi.

Za premaze in barve izberite tiste brez škodljivih kemikalij, pri montaži pa bodite pozorni, da jih izvajalci namestijo pravilno ter kakovostno, saj se bo le tako lahko izkoriščena njihova maksimalna energetska učinkovitost.

Inovacije in nove tehnologije na področju lesenih oken

V zadnjih letih so se na področju lesenih oken pojavile številne inovacije in nove tehnologije, ki izboljšujejo njihovo energetsko učinkovitost, trajnost ter estetiko.

Nekatere izmed njih so:

 • Les-alu okna

Lesena okna v kombinaciji z aluminijem združujejo prednosti dveh dobrih materialov. Lesena stran ponuja estetsko privlačnost, toplino in naravno izolacijo, medtem ko aluminijasta stran zagotavlja odpornost proti vremenskim vplivom in trdnost.

 • Trojna zasteklitev

V primerjavi z dvojno, trojna zasteklitev oken še poveča izolacijo in učinkovitost, kar pomeni, da lesena okna s trojno zasteklitvijo zagotavljajo še manjšo porabo energije za ogrevanje ter hlajenje doma.

 • Integrirana senčila

Integrirana senčila so senčila, ki so vgrajena v okenski okvir in tako zmanjšujejo količino svetlobe in toplote, ki vstopata v notranjost prostora. Tovrstna senčila zagotavljajo še večje udobje in pozitivno vplivajo na zmanjšanje porabe energije za hlajenje prostorov.

 • Pametni sistemi

Pametni sistemi omogočajo nadzorovanje oken preko aplikacije na pametnem telefonu ali drugih napravah. Tako lahko nadzorujete zapiranje oken, senčil in vrednosti okoljskih parametrov (temperatura, vlaga in kakovost zraka). Lesena okna lahko torej v kombinaciji z integrirani senčili in pametnimi sistemi svoj energijski potencial izkoristijo do maksimuma!

 • Lesene okenske police

Lesene okenske police so bolj trajnostne in estetsko privlačne od drugih materialov, denimo od kamna ali PVC polic.

Zagotovo kombinacije vseh teh tehnologij še izboljšujejo funkcionalnost, energetsko učinkovitost in estetiko lesenih oken ter pripomorejo k trajnosti in udobju vašega doma.

Lesena okna in najnovejše tehnologije – kombinacija za maksimalni energetski prihranek

Spoznali smo vse prednosti vgradnje oken iz lesa, seveda pa se sprašujete tudi o višini investicije, kot so lesena okna. Cenik boste najlažje pridobili pri ponudnikih, za občutek pa vam predstavljamo nekaj ključnih dejavnikov, ki vplivajo na ceno.

Lesena okna – cenik investicije

Če so vas informacije o lesenih oknih pritegnile do te mere, da ste se prebili še do zadnje točke tega članka, verjetno že premišljujete, da bi vgradnja tovrstnih oken lahko bila možnost, ki je za vaš dom najboljša. Lesena okna pa so vsekakor investicija, ki zahteva premišljenost, strokovne nasvete in dobro kalkulacijo.

Cene variirajo glede na različne želje in potrebe naročnikov. Seveda pa je cena odvisna tudi od proračuna, ki ga ima kupec na voljo za lesena okna. Cenik vam bodo najbolje predstavili ponudniki, ki jih imate v ožjem izboru, pred tem pa bodo seveda preučili nekaj ključnih dejavnikov – kateri les želite, velikost oken, način izdelave, zahtevnost namestitve ter drugi faktorji (premazi, barve, steklo).

 • Vrste lesa – odločate se lahko med cenejšimi (jelka, smreka) ali dražjimi (hrast, mahagoni, cedra) vrstami lesa, iz katerega bodo vaša lesena okna. Cenik bo variiral glede na kakovost in izvor izbranega lesa.
 • Način izdelave – lahko se odločite za ročno izdelavo ali uporabo strojev in tehnologije.

Če potegnemo pod črto, pa lahko rečemo, da so lesena okna običajno dražja od plastičnih. Cene se lahko gibljejo od nekaj sto do nekaj tisoč evrov, pri tem pa ne smemo pozabiti na trajnost, estetskost in toplino, ki vam jo lahko nudijo le lesena okna. Cenik je vsekakor pomembna informacija, ki jo morate pridobiti od ponudnikov, vseeno pa naj ne bo cena edini odločilni faktor pri izbiri, saj vendarle gre za dolgoročno investicijo, ki bo znatno vplivala na udobje bivanja v vašem domu.

 

Izberite ponudnika, ki vam zagotavlja najboljše razmerje med kakovostjo in ceno

Če resnično razmišljate o tem, da bi obstoječa okna zamenjali za lesena okna ali da jih vgradite v vaš nov dom, vam priporočamo, da se pred odločitvijo posvetujete s strokovnjaki za lesena okna. Njihovo znanje, izkušnje in nasveti vas bodo usmerjali na poti k dokončni odločitvi o izbiri vaših novih oken. Če bodo to lesena okna (cenik imajo nekateri ponudniki na voljo tudi na svojih spletnih straneh), ste zagotovo izbrali najboljše, saj bo toplina naravnega materiala dihala z vami ter skrbela za kakovost bivanja na višjem nivoju.

V kolikor ste v iskanju ponudnika za vaša nova okna, ne oklevajte in obiščite spletno stran podjetja Kosec tim, ki je specializirano za lesena okna. Cenik vam bodo z veseljem oblikovali v skladu z vašimi željami in potrebami, zato stopite z njimi v kontakt in se dogovorite za sestanek. Če pa želite spremljati njihovo delo in aktualne ponudbe, pa obiščite tudi Facebook stran podjetja Kosec tim.

Članki iz iste kategorije: