Namizni žar: gurmansko doživetje v udobju doma

Namizni žar je postal priljubljen kulinarični trend, ki omogoča ljubiteljem okusnega žara uživanje v aromatičnih jedeh kar doma, ne glede na letni čas ali vreme. Seveda pa vsi vemo, da se začetek lepega vremena, vedno zaznamuje z dobrim druženjem, kjer ne sme manjkati namizni žar. Je idealna rešitev za tiste, ki si želijo pripraviti okusne jedi na žaru v udobju doma, pa naj bo to na vrtu, dvorišču, terasi ali celo doma. Prednosti namiznih žarov je veliko, saj so različnih vrst, zato za svojo najboljšo izkušnjo žarjenja, izberite vrhunski namizni žar.

 

Prednosti namiznega žara

Vonj sveže pečenega mesa, popečene zelenjave in tudi mladega sira je tisti, ki nas premami in izlakoti, tudi, če pred tem še nismo bili lačni. Res je, da lahko popečemo meso in zelenjavo tudi na ponvi, vendar doživetje ni enako. Ko se zberejo prijatelji in družina, je namizni žar tisti, ki je v središču pozornosti, saj je druženje ob njem še bolj prijetno in edinstveno.

Namizni žar bo pripeljal poletje v vaš dom, tudi, če je zunaj mrzlo. Primeren je za vse, predvsem za tiste, ki doma nimate veliko prostora, saj je njegovo shranjevanje enostavno in praktično, prav tako pa ne potrebuje veliko vzdrževanja. Njegova največja prednost je, da za svoje delovanje ne potrebuje odprtega ognja. Torej, če ste ljubitelj jedi z žara, pa doma nimate prostora za velik, profesionalen žar, je namizni žar odlična rešitev za vas. Hrana, pečena na namiznem žaru, ima odličen okus, saj je ves čas pečenja v neposrednem stiku s segreto ploščo.

namizni žar

Uporaba tudi v zaprtih prostorih

Poleg enostavne uporabe, nezahtevnega čiščenja in okusne hrane je zagotovo ena izmed glavnih prednosti namiznega žara tudi ta, da ga lahko uporabljate v zaprtih prostorih, saj nima odprtega ognja. Namizni žar lahko enostavno namestite na svojo mizo ali kuhinjski pult, saj deluje na plin ali elektriko. Ima zaščito pred vžigom, saj zaradi neuporabe odprtega ognja tudi ni nevarnosti, da bi prišlo do požara. Vseeno pa je seveda priporočljivo, med pripravo žara, odpreti okna, da se lahko dom prezrači. Po končani uporabi pa se tudi enostavno očisti, saj je treba očistiti le površino, na kateri se je pekla hrana. Priporočljiva je uporaba papirnate krpe, s katero le obrišete mast, ki je nastala med peko na segreti površini. Seveda pred čiščenjem počakajte, da se ta površina ohladi. Če se odločite zanj, bo poletje tudi pozimi domovalo pri vas, saj lahko znotraj udobja svojega doma kadarkoli pripravite jedi na žaru.

 

Pomembni dejavniki pri izbiri namiznega žara

Kot pri vseh zadevah je tudi pri nakupu namiznega žara pomembno, da ste pozorni na več dejavnikov. Ker si želite dobiti največ za svoj denar, je treba preveriti kakovost, ceno, velikost žara ter vir energije. Pri nakupu namenite posebno pozornost kakovosti, saj pri manj kakovostnih žarih tvegate, da bi zaradi slabše izdelave lahko prišlo do vžiga. Povprašajte proizvajalca, kakšna je garancijska doba ter kako kakovostna je izdelava. Ker namizni žari večinoma delujejo na plin ali elektriko, se hitro segrejejo, kar pomeni, da je pomembno tudi, da žar omogoča nastavitev toplote na celotni površini. Zaradi tega so tudi odlična rešitev za žar začetnike. Njihova velikost, kljub temu da govorimo o namiznem žaru, je lahko različna. Zato je pred nakupom treba preveriti, kakšne so njegove dimenzije, da vam ne bo povzročal preglavic pri shranjevanju. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na ceno, ki se lahko giblje od nekaj deset do nekaj sto evrov. Zato je pomembno preveriti vse zgoraj naštete dejavnike, da bi lahko dobili največ za svoj nakup.

Namizni žar omogoča tudi eksperimentiranje z različnimi recepti. Dodajte svoj osebni pečat z marinadami, omakami in začimbami ter presenetite svoje goste z edinstvenimi okusi. Je odlična naložba za vse ljubitelje žara, ki želijo uživati v okusnih jedeh kjerkoli, in kadarkoli. S tem kompaktnim kulinaričnim pripomočkom lahko preprosto pričarate okus poletja tudi v hladnejših mesecih.

Članki iz iste kategorije: