Tehnike izvajanja talnih označb na cestnih površinah

Podjetje GISprom izvaja talne označbe na cestnih površinah z uporabo strojev različnih proizvajalcev, kot so Graco in Wagner. Uporabljeni materiali za oznake na cestišču so skladni s predpisanimi standardi. Talne označbe na cestnih površinah se razvrščajo glede na obstojnost materialov, ki se uporabijo.

Pomembnost tehničnih lastnosti materialov za prometno varnost

Pri talnih označbah je ključno upoštevati tehnične lastnosti materialov, saj te vplivajo na prometno varnost. Dnevna vidnost, nočna vidnost v suhih in mokrih voznih pogojih ter odpornost proti drsenju so bistvene lastnosti materialov, ki zagotavljajo učinkovito označevanje in varnost na cestnih površinah.

Talne označbe na parkirišču, industrijskih površinah in športnih igriščih

Na parkiriščih se talne označbe lahko izvajajo tako ročno kot strojno. Uporaba predizdelanih šablon omogoča hitro izvedbo označevanja. Pri želji po določenih vzorcih lahko šablone izdelajo po meri. Pred izvedbo talnih označb na parkirišču pa je pomembno, da je površina suha in čista, da se zagotovi dober oprijem materiala ter obstojnost označb.

talne označbe
Talne označbe na cestnih površinah se razvrščajo glede na obstojnost materialov, ki se uporabijo.

Pogosto izvajajo talne označbe tudi na industrijskih območjih, kot so skladišča in hladilnice. Pri izvedbi talnih označb na takšnih površinah se posebej poskrbi za njihovo obstojnost. V industrijskih objektih so tla pogosto izjemno gladka, zato je priporočljivo, da se naročnikom svetuje uporaba specifičnih materialov, ki so prilagojeni za barvanje takšnih površin.

Pri označevanju športnih igrišč je pomembno imeti izkušnje, saj so napake večkrat nepopravljive. Na voljo imajo širok izbor predizdelanih šablon, s katerimi označujejo različna športna igrišča. Doslej so na novo označili več kot 200 igrišč.

Označevanje kolesarskih in sprehajalnih površin

Na področju označevanja kolesarskih in sprehajalnih površin uporabljajo enokomponentno barvo in dvokomponentne materiale. Njihove storitve največkrat zahtevajo večja gradbena podjetja, ki delujejo na področju nizkogradenj v osrednji Sloveniji.

Debeloslojne talne označbe

Debeloslojne talne označbe zajemajo ustvarjanje besedil in simbolov na voziščih ter označevanje parkirišč. Pri teh označbah uporabljajo hladno plastiko debeline 2-3 mm in večinoma jih izdelujejo ročno.

Označevanje s hladno plastiko

Na zahtevo strank izdelujejo talne označbe s hladno plastiko. Za tovrstno delo imajo ustrezno orodje. Čeprav je vložek v material za hladno plastiko višji v primerjavi z barvo, se ta investicija hitro izplača, saj so talne označbe narejene s hladno plastiko veliko bolj trajne in vzdržljive na dolgi rok. S takšnimi označbami se izognete letnemu obnavljanju talnih označb.

Izvedba talnih označb

Njihove dolgoletne izkušnje in široko znanje jim omogočajo hitro in kakovostno izdelavo ter izvedbo talnih označb. Ponujajo ugodne in obstojne označbe, prilagojene vašim površinam. Njihove stranke so vedno zadovoljne z njihovo izvedbo, saj do sedaj še niso prejeli reklamacij.

Izjemno pomembno je uporabljati ustrezno certificirane materiale, saj ti igrajo ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti in urejenosti na raznolikih površinah, kot so asfalt, beton ali tlaki s premazom iz epoksija. Edinstveni materiali morajo biti vidni tudi v različnih vremenskih razmerah ter preprečevati zdrs vozil.

Za različne površine uporabljajo različne tehnike talnih označb. Tankoslojne označbe so nekoliko ugodnejše, vendar manj trajne, medtem ko izvajajo debeloslojne označbe s pomočjo hladne plastike. Njihovo strokovno znanje se posebej osredotoča na označevanje na betonskih površinah in površinah, ki so prevlečene z epoksi premazi. Pri izvedbi uporabljajo materiale z ustreznimi certifikati in uporabljajo stroj priznanega proizvajalca Wagner za označbe z enokomponentno barvo.

Izvedba talnih označb je popolnoma prilagojena željam in potrebam njihovih strank. Pred začetkom se posvetujete glede uporabe primernega materiala za izdelavo označb, saj ni vsako gradivo primerno za vsako podlago. Pred samo izvedbo je potrebno podlago temeljito očistiti in osušiti. Nato izvedejo označbe ročno ali strojno, vključno z uporabo predizdelanih šablon. Po potrebi izdelajo tudi šablone po naročilu. Zagotovijo tudi obstojnost označb, zlasti na gladkih površinah, s čimer zagotavljajo kakovostno delo.

talne označbe
Za različne površine uporabljajo različne tehnike talnih označb.

Povečanje prometa in potreba po talni signalizaciji

V zadnjih letih je število vozil na cestah močno naraslo, kar je rezultat boljše dostopnosti avtomobilov in relativno nizkih cen. Zaradi tega je na naših cestah potrebno izvajati obnove in graditi nove objekte, ki so prilagojeni večjemu prometu, poleg tega pa je potrebno tudi širiti parkirišča.

Pomembnost talne signalizacije

Vloga talne signalizacije je veliko širša kot le označevanje cestnih površin. Poleg tega, da označuje vozišča, ima ključno vlogo tudi pri označevanju pločnikov, športnih igrišč, industrijskih skladišč ter različnih drugih površin. Poleg tega skrbi tudi za boljšo vidljivost in vzpostavlja red na cestah, zlasti v slabih voznih pogojih.

Kakovostne in prilagojene talne označbe

V podjetju izvajajo označbe, ki so dobro vidne, obstojne in nezdrsne. Uporabljajo široko izbiro šablon, ki jih lahko tudi prilagodimo po potrebi. Tako zagotavljajo personalizirano storitev, ki je prilagojena potrebam in željam njihovih strank. Šablone se pogosto uporabljajo za označevanje parkirišč s podjetniškimi logotipi. Pri izvedbi talne signalizacije so še posebej specializirani za betonske in asfaltne površine ter tlake, premazane z epoksijem.

Enoslojna in dvoslojna talna signalizacija

V npodjetju izvajajo različne vrste talnih označb. Enoslojna talna signalizacija se lahko izvede ročno ali strojno, s pomočjo šablone. V tem primeru se označbe na vozišče nanašajo v obliki barve. Ena od prednosti te metode je njena cenovna dostopnost in hitra izdelava.

Članki iz iste kategorije: