Kako izboljšati železo v krvi na naraven način brez posledic

Če so vam diagnosticirali anemijo zaradi pomanjkanja železa, boste morda z olajšanjem izvedeli, kaj je povzročalo vaše simptome in kako izboljšati železo v krvi. Železo je esencialni mineral, ki poleg tega, da pomaga ohranjati zdrave lase, kožo in nohte, pomaga pri proizvodnji hemoglobina, beljakovine v rdečih krvničkah, katere pomagajo prenašati kisik po telesu. Ljudje, ki jim primanjkuje železa v krvi, imajo težave s proizvodnjo dovolj zdravih rdečih krvnih celic, kar lahko povzroči utrujenost, težko dihanje in druge težave, zato preberite, kako izboljšati železo v krvi.

Kako izboljšati železo v krvi na naraven način?

Torej kako izboljšati železo v krvi? Jejte pametno, da povečate absorpcijo železa v krvi, saj imate lahko železa na zalogi za nekaj časa. Kar jeste in kdaj jeste močno vpliva na absorpcijo železa v kri. Tukaj je nekaj načinov, kako dodati več tega minerala v svojo prehrano. Najboljši vir železa je kopriva, potem špinača, regrat, tofu, stročnice, rdeča pesa, rdeči radič in ajdova stebla vsebujejo železo. To železo rastlinskega izvora se hitro absorbira v kri, vendar ne smete zraven piti mleka ali jesti mlečnih izdelkov, ker kalcij preprečuje absorpcijo železa v kri.

zelezo-v-krvi-1

 

V prehrano dodajte vitamin C, zato jedi pokapljate z limono ali uživajte zeleno papriko in vse, kar je zelene barve, zato so koprive in špinača super jed za železo, to je pot, kako izboljšati železo v krvi. Združevanje vitamina C z obrokom poveča železo in poveča njegovo absorpcijo. Poleg uživanja več sadja, kot so pomaranče, kivi in grenivke, lahko dobite zdrav odmerek vitamina C iz paprike, brokolija in cvetače.

Zdravite tisto, kar povzroča vašo anemijo zaradi pomanjkanja železa

Poznavanje razloga, zakaj vam primanjkuje železa, je pomemben prvi korak pri obvladovanju vašega stanja, kako izboljšati železo v krvi. Po podatkih Ameriškega združenja hematologov (ASH) so na primer ženske, ki imajo močne menstruacije, še posebej ogrožene zaradi tega stanja; nekatere ženske bodo morda morale vzeti dodatek železa ali se pogovoriti s svojim ginekologom o možnostih kontracepcije, ki bi lahko zmanjšale krvavitev.

Če ste športnik in izgubljate dodatno železo s potenjem, ne pozabite jemati svoje prehransko dopolnilo in uživati dobro uravnoteženo prehrano. Prerazporedite čas za kavo in čaj. Ločite kavo in čaj od obrokov in dodatkov, bogatih z železom. Tanini, ki jih najdemo v čaju in kavi, ovirajo absorpcijo, zato, če poskušate ustvariti zaloge železa v telesu, pijte čaj in kavo vsaj nekaj ur pred ali po obroku, bogatem z železom. Razporedite vnos železa. Vaše telo lahko absorbira več železa, če ga zaužijete v več manjših odmerkih namesto v enem velikem, zato je to pot, kako izboljšati železo v krvi.

kako izboljšati železo v krvi

Kaj morate vedeti o jemanju dodatkov železa

Ker je količina železa v hrani tako majhna v primerjavi s količino, ki bi jo morda potreboval nekdo s pomanjkanjem železa, je malo verjetno, da bi s prehrano drastično izboljšali raven železa. Glede na to, ko ste ugotovili vzrok pomanjkanja železa in zdravite svoje stanje, boste morda še vedno morali jemati železo peroralno ali intravensko. Železovi dodatki se običajno jemljejo trikrat na dan, pri čemer večina ljudi potrebuje 150 do 200 mg elementarnega železa, glede na krvni izvid.

Da bi vaše telo kar najbolje izkoristilo te dodatke, kako izboljšati železo v krvi, ne jemljite hkrati dodatkov kalcija, če jemljete oboje. Kalcij lahko moti absorpcijo železa. Dodatke vzemite na prazen želodec ali s pomarančnim sokom, da izboljšate absorpcijo. Upoštevajte, da ima večina dodatkov železa nekaj stranskih učinkov, kot so zaprtje, slabost in razdražen želodec. Če jih zaužijete po večerji in pred spanjem, lahko ublažite slabost ali izberete rastlinske dodatke, ki so preverjeni. Na naraven način boste za izboljšanje svojega stanja potrebovali približno dva meseca, da se bo krvna slika povsem izboljšala, če boste jedli dobro, redno in dosledno uporabljali prehranske dodatke. To je najbolj naravna pot kako izboljšati železo v krvi ne da bi imeli posledice ali da bi si poslabšali kaj drugega v krvi.

Članki iz iste kategorije: