Alergija na pršice – tiha nadloga

Bolezen, ki je pogosto nediagnosticirana in napačno razumljena, se imenuje alergija na pršice. Pršice so drobna bitja, ki živijo v prahu in so s prostim očesom nevidna. Alergija na pršice so pogoste in pršice lahko sprožijo napade astme. Simptomi alergije na pršice so kihanje, izcedek iz nosu, srbeče oči in zamašenost. Če imate te simptome, ste morda alergični na pršice.

Kaj so pršice?

Pršice so drobna bitja, ki živijo v prahu. S prostim očesom so nevidne in jih je mogoče videti le pod mikroskopom. Obstaja veliko različnih vrst pršic, vendar je najpogostejša vrsta pršic, na katero so ljudje alergični, pršica hišnega prahu. Pršice hišnega prahu se hranijo z odmrlimi kožnimi celicami in uspevajo v toplem in vlažnem okolju. Pogosto jih najdemo v domovih, zlasti v vzmetnicah, blazinah, preprogah in oblazinjenem pohištvu.

Alergija na pršice ima številne simptome

Alergija na pršice lahko povzroči različne simptome, vključno s kihanjem, izcedkom iz nosu in srbečimi očmi. Ti simptomi so posledica odziva imunskega sistema na beljakovine, ki jih najdemo v odpadnih produktih prašnih pršic. V nekaterih primerih lahko alergija na pršice sproži napade astme. Če imate katerega od teh simptomov, ste morda alergični na pršice.

Zdravljenje alergije na pršice

Najboljši način za obvladovanje simptomov je, da se izogibate stiku s pršicami. To je lahko težavno, saj jih najdemo v številnih običajnih gospodinjskih predmetih, kot so vzmetnice, blazine, preproge in oblazinjeno pohištvo. Da bi zmanjšali izpostavljenost pršicam, lahko za vzmetnico in vzglavnik uporabljate prevleke, odporne na alergene, posteljnino perete v vroči vodi (130 stopinj Celzija ali več) in redno sesate s sesalnikom s filtrom HEPA. Izogibajte se tudi uporabi vzglavnikov in odej iz perja ali puha, saj so idealno okolje za razvoj pršic. Če so simptomi alergije na pršice hudi, boste morda potrebovali zdravila, kot so antihistaminiki ali kortikosteroidi. Obiskati morate tudi alergologa, ki vas bo testiral, da boste lahko ugotovili sprožilce in pripravili ustrezen načrt zdravljenja alergije na pršice. Zdravila za alergijo na pršice ni, obstajajo pa načini zdravljenja, ki lahko pomagajo ublažiti simptome. Antihistaminiki lahko pomagajo zmanjšati srbenje, rdečico in solzenje oči. Nosni kortikosteroidi lahko pomagajo zmanjšati vnetje v nosu. Bronhodilatatorji lahko pomagajo odpreti dihalne poti in olajšajo dihanje.

Kako lahko ugotovim, ali imam alergijo na pršice?

Če sumite, da vam težave povzroča alergija na pršice, je najbolje, da obiščete alergologa ali imunologa. Ti bodo lahko opravili teste, s katerimi bodo potrdili, ali je vaša težava alergija na pršice ali ne. Ko bo diagnoza postavljena, vam bodo lahko zagotovili informacije o tem, kako obvladati alergijo in se izogibati sprožilcem.

Alergija na pršice

Lahko pršice povzročajo anafilaksijo?

V najboljšem primeru je lahko nenehna srbečica, kihanje in solzenje oči nadležno, v najslabšem primeru pa povsem izčrpavajoče. Vendar pa obstaja še ena, resnejša nevarnost, ki spremlja to alergijo: anafilaksija. Anafilaksija je huda alergijska reakcija, ki lahko ogrozi življenje. Pojavi se lahko v nekaj minutah po izpostavljenosti alergenu in povzroči simptome, kot so oteženo dihanje, otekanje grla in koprivnica. V nekaterih primerih lahko anafilaksija povzroči šok in celo smrt. Čeprav lahko vsaka alergija povzroči anafilaksijo, je alergija na pršice enega najpogostejših sprožilcev.

Kaj povzroča anafilaksijo?

Do anafilaksije pride, ko se vaše telo močno odzove na alergen. Ko ste izpostavljeni alergenu, vaše telo sprosti kemikalije, ki povzročijo simptome, kot so oteklina, oteženo dihanje in padec krvnega tlaka. V nekaterih primerih so lahko ti simptomi tako hudi, da ogrožajo življenje. Alergija na pršice je ena najpogostejših alergij, ki lahko povzroči anafilaksijo. Prašne pršice so drobna bitja, ki živijo v prahu in so premajhna, da bi jih videli s prostim očesom. Najdemo jih v skoraj vsakem domu, njihovi iztrebki in deli telesa pa so pogost sprožilec alergij. Pri alergiji na pršice se vaše telo odzove na beljakovine, ki jih najdemo v iztrebkih pršic. Ta reakcija povzroči, da vaše telo sprosti kemikalije, ki sprožijo simptome, kot so oteklina, koprivnica in oteženo dihanje. V nekaterih primerih so lahko ti simptomi tako hudi, da ogrožajo življenje.

alergija-na-prsice-1

Kako preprečiti anafilaksijo?

Če imate alergijo na pršice, lahko za preprečevanje anafilaktičnih reakcij sprejmete več ukrepov

  • enkrat tedensko operite posteljnino v vroči vodi
  • na ležiščih, vzglavnikih in odejah uporabljajte protiprašne prevleke
  • odstranite preproge iz spalnic
  • poskrbite za nizko raven vlažnosti
  • redno sesajte s sesalnikom s filtrom HEPA
  • Izogibajte se plišastim živalim
  • oblačila in posteljnino pogosto perite v vroči vodi.

Lahko pa se tudi popolnoma znebite preprog in oblazinjenega pohištva. Prašne pršice se rade skrivajo v preprogah in oblazinjenem pohištvu, zato je odstranitev teh predmetov odličen način, da se jih za vedno znebite. Če se od preprog ali pohištva nikakor ne morete ločiti, jih pogosto sesajte in na njih uporabljajte prevleke, odporne na alergene. Poskrbite, da bo vaša hiša čista in brez prahu. Prašne pršice dobro uspevajo v umazanem in prašnem okolju, zato je pomembno, da je vaš dom čim bolj čist, če se jih želite znebiti. Redno sesajte, prah odstranjujte z vlažno krpo, posteljnino in zavese pa pogosto perite v vroči vodi. Uporabljajte čistilec zraka. Čistilci zraka lahko pomagajo odstraniti pršice iz zraka in vam tako olajšajo dihanje. Poiščite čistilec zraka s filtrom HEPA, saj je ta najučinkovitejši pri lovljenju pršic.

Alergija na prašne pršice je resna bolezen, ki lahko privede do življenjsko nevarnih reakcij, kot je anafilaksija. Če imate alergijo na pršice, je pomembno, da sprejmete ukrepe za preprečevanje izpostavljenosti pršicam in poskrbite, da bo vaše okolje čim bolj čisto. Alergija na pršice je razmeroma pogosta in lahko povzroči vrsto simptomov, od kihanja do draženja kože. Če menite, da ste morda alergični na pršice, je najbolje, da obiščete alergologa ali imunologa, ki bo potrdil diagnozo in vam zagotovil informacije o tem, kako alergijo obvladati.

Članki iz iste kategorije: