Zobni vsadki: Bleščeč nasmeh je le korak vstran

Se tudi vi soočate s slabimi in krivimi zobmi ter izpadanjem zob? Pa ste vedeli, da se lahko to dan danes čisto enostavno uredi? Ja res je, zobni vsadki ali zobni implantati lahko popolnoma nadomestijo vaše izpadle ali obrabljene zobe. Postopek pa je čisto enostaven, poglejmo si zakaj.

Kaj so zobni vsadki?

Gre za vsadke, ki izgledajo kot nekakšni vijaki in se že skoraj petdeset let uporabljajo za nadomeščanje zob. Dolgi so med osem in 16 milimetrov, vstavijo pa se v čeljustno kost, kjer nadomeščajo zobno korenino in služijo kot nastavek za nadaljno zobno protetiko.

Zobni vsadki so se skozi leta tako razvili, da spadajo danes med najsodobnejše načine zdravljenja brezzobosti ter ohranjanja zobovja. Uporabijo pa se lahko tudi za nadomeščanje posameznih manjkajočih zob, podporo mostičkov ali zobnih protez. Zelo praktično pri njih je, da sosednjih zdravih zob med samim postopkom ni potrebno brusiti.

V katere namene se uporabljajo?

A to še ni vse, zobni vsadki vam lahko hkrati pomagajo tudi pri tem, da polepšate svoj nasmeh. Izgledajo namreč popolnoma naravno in belo. Omogočajo dobro estetsko in funkcionalno rehabilitacijo. Prav tako pa jih zobozdravniki postavijo v ravno vrsto, kar pomeni, da boš vaš nasmeh skorajda kot iz filma.

Prednost vsadkov pa je tudi v tem, da lahko povrnejo funkcijo žvečenja, ohranijo preostalo zobovje ter izboljšajo govor.

Iz česa so izdelani in za koga so primerni?

Narejeni so iz titana, biokompatibilne kovine, ki se lahko v procesu osteointegracije povsem zaraste s čeljustno kostjo. To pomeni, da zobni vsadki v ustih ne bodo delovali kot tujek ampak kot naravni zobje. Poleg tega je skoraj nemogoče, da bi povzročili alergijske reakcije ali, da bi jih čeljust zavrnila. To posledično pomeni, da so primerni za vse, tudi za tiste, ki imajo občutljive dlesni oziroma čeljust.

Ena izmed večjih prednosti zobnih implantatov pa je tudi njihova življenjska doba. Ko se zobni vsadki zarastejo s čeljustno kostjo in se s pomočjo zobne protetike ustrezno nadgradijo, so lahko praktično doživljenjski. Je pa seveda pri tem potrebna tudi ustrezna ustna higiena in vzdrževanje.

Seveda pa vse zanima, kako poteka sam postopek vstavljanja teh opevanih zobnih vsadkov. Tukaj lahko najprej zatrdimo, da je postopek enostaven in skorajda neboleč.

Kako poteka postopek vstavljanja?

Vse se začne z osnovnim pregledom, ki je namenjen predvsem pogovoru z zobozdravnikom ali kirurgom, ki bo kasneje opravil poseg. Ker ima vsak posameznik drugačne zobe in potrebe, je vsaka obravnava različna, zato se za vsako pripravi ustrezen protetični načrt. Nato se pregleda še ustno votlino in naredi rentgenski posnetek zob. Glede na rentgensko sliko, se zobozdravnik odloči, ali so pogoji in zdravje v ustni votlini posameznika primerni, da se vstavijo zobni vsadki. V kolikor je stanje pacienta ustrezno, se določi datum nadaljnih pregledov in posega.

Zobni implantati oziroma vsadki se praviloma vstavijo v približno pol ure, običajno se med posegom pacientu doda lokalna anestezija. In sicer, poseg se odvija tako, da se najprej s posebnim pripomočkom pripravi čeljustno kost. Na njo se nato s pomočjo svedrov privije implantat. Zobne vsadke se lahko glede na lokalne pogoje zaščiti še z zapornim vijakom ali nastavkom. Če je potrebno, da se zobni vsadki zaščitijo z zapornim vijakom, je po približno 3-6 mesecih potreben še dodaten manjši poseg. Z njim se pričvrsti celitveni nastavek na vsadek, v kolikor se to ne naredi pa to ni potrebno.

Poseg je torej hiter in enostaven, po njem pa se lahko pojavi oteklina ali rahla bolečina, ki običajno izgine po nekaj dneh. Šive se nato teden ali dva po posegu odstrani. Celoten postopek pa se zaključi, ko se v zobotehničnem laboratoriju izdela nadomestek manjkajočega zoba. Torej, ko se pripravi keramična krona, proteza ali mostiček, katero se potem pritrdi na zobni implantat.

Kakšna je cena zobnih vsadkov?

Poleg postopka je relevanten podatek za vse, ki se morebiti odločajo za zobne vsadke, seveda tudi cena. Koliko torej stane takšno zdravljenje oziroma nadomeščanje zob?

Gre za zdravljenje, ki je sicer v osnovi kar drago, tako kot ostala zobna protetika, a je zagotovo učinkovito. Zobni vsadki so namreč v 95 odstotkih uspešni, njihova življenjska doba je dolgotrajna, omogočajo pa zdrav in lep nasmeh. Se pa seveda cena razlikuje tudi od posameznika do posameznika, nekateri namreč rabijo zgolj en zobni vsadek, spet drugi morajo nadomestiti več izpadlih zob. Zato je najbolj pomembno, da se o ceni in postopku posvetujete s ustreznim zobozdravnikom.

Članki iz iste kategorije: