Nevrocenter nudi transkranialno pulzno stimulacijo kot terapijo pri Alzheimerjevi bolezni

Diagnoza Alzheimerjeve bolezni prinaša številne izzive tako za osebe, ki jo imajo, kot tudi za njihove družinske člane. Nevrocenter nudi transkranialno pulzno stimulacijo, ki je sodoben terapevtski pristop, ki se je nedavno pojavil kot možnost za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo. Ta metoda uporablja pulze električne energije za spodbujanje možganskih funkcij in je postala dostopna klientom šele nedavno. Kljub temu, da trenutno še ni zdravila za Alzheimerjevo bolezen, so bili doseženi pomembni koraki v razumevanju in zdravljenju tega stanja.

Nevrocenter

Vloga zdravil in sočasnih terapij

Zdravila lahko pomagajo pri stabilizaciji duševnih funkcij in upočasnijo napredovanje simptomov bolezni. Poleg tega se uporabljajo tudi različne terapevtske metode, ki ciljajo na ohranjanje mentalnih sposobnosti bolnikov in izboljšanje njihove kakovosti življenja. Transkranialno pulzno stimulacijo izvaja zdravstveni strokovnjak ambulantno, kar pomeni, da se pacienti za terapijo odpravijo v zdravstveno ordinacijo ali center in nato nadaljujejo svoje običajne dejavnosti.

Priprava na terapijo TPS

Postopek transkranialne pulzne stimulacije je varen in preprost. Pacient udobno sedi v terapevtskem stolu, medtem ko zdravstveni delavec vnaša potrebne podatke v sistem terapije Neurolith in nato na lasišče nanaša ultrazvočni gel. Nanos ultrazvočnega gela je potreben za optimalen prenos impulzov. Med terapijo pacient nosi posebna očala, ki omogočajo sistemom zaznavanje položaja glave. Terapevt med terapijo nežno premika ročnik po ustreznih predelih lasišča in lobanje. S pomočjo zaslona lahko terapevt in pacient spremljata, kateri del možganov je trenutno tarča terapije. Posamezna terapija običajno traja približno 30 minut. Terapevtski program ponavadi obsega 6 terapij, ki se izvajajo v dveh tednih.

Transkranialna pulzna stimulacija (TPS) je tehnika, ki se uporablja pri pacientih, ki trpijo za blago do zmerno stopnjo Alzheimerjeve bolezni. Njen cilj je spodbujati ali ohranjati duševne sposobnosti posameznikov s to boleznijo. Pri tej terapiji se akustični impulzi, ki nastanejo zunaj telesa, posebej vnesejo v možganske regije, ki zahtevajo stimulacijo. Postopek je brez bolečin, varen in enostaven za izvedbo ter se običajno izvaja v ambulantnem okolju.

Pulzna stimulacija za paciente z Alzheimerjevo boleznijo

Transkranialna pulzna stimulacija je nova terapevtska možnost, ki je bila odobrena leta 2018 in se uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. Cilj TPS terapije je spodbuditi kognitivne sposobnosti bolnikov in jih ohranjati čim dlje s stimulacijo različnih predelov možganov. TPS terapije so nezapletene in varne. Bolniki in njihove družine poročajo o izboljšanju verbalnih sposobnosti, spomina ter izboljšanem občutku za orientacijo.

Terapijo TPS izvaja usposobljen izvajalec s posebno napravo, imenovano Neurolith sistem, ki jo je razvil švicarski proizvajalec medicinske tehnologije Storz Medical. Ta sistem se uporablja ne samo v nevrologiji, ampak tudi na drugih medicinskih področjih.

Zgodnje odkrivanje demence omogoča hitrejši začetek zdravljenja ter upravljanja bolezni, kar lahko pomaga upočasniti njen potek in izboljšati kakovost življenja. Poleg tradicionalnih terapij so na voljo tudi naprednejše tehnologije, ki ciljajo na zmanjšanje simptomov nevrodegenerativnih obolenj.

Pravilna diagnoza je ključna za ustreznost načrta zdravljenja in oskrbe ter omogoča izključitev drugih možnih vzrokov za simptome. Hitra in natančna diagnoza lahko tudi omogoči učinkovitejše obvladovanje bolezni. Zgodnje odkrivanje demence omogoča prizadetim osebam in njihovim družinam, da se ustrezno pripravijo na prihodnost. To vključuje načrtovanje zdravljenja, oskrbe in prilagajanje življenjskega sloga, poleg tega pa omogoča sprejetje preventivnih ukrepov za zagotovitev varnosti in dobrobiti osebe z demenco.

Obstaja široka paleta organizacij in skupin, ki nudijo podporo, informacije, svetovanje in izobraževanje tako osebam, ki živijo s to boleznijo, kot tudi njihovim družinam. Ta podpora je ključnega pomena pri soočanju z izzivi, ki jih prinaša demenca, ter pri zagotavljanju ustreznega ravnanja in oskrbe.

Nevrocenter

Vzroki sprememb v možganskih strukturah pri demenci

Demenca je posledica poškodb in degeneracije možganskih celic ter sprememb v strukturi možganov. Čeprav so vzroki teh sprememb dobro znani, natančni mehanizmi razvoja demence še niso popolnoma razumljeni. Raziskovalci preučujejo tudi vpliv genetike na razvoj demence in druge dejavnike, ki lahko prispevajo k njenemu nastanku. Poškodbe in degeneracija se najpogosteje pojavljajo v predelih možganov, odgovornih za kognitivne funkcije, kot je na primer frontalni reženj, ki je ključen za koncentracijo in razmišljanje. Spremembe v možganskih povezavah in ravneh nevrotransmitorjev so prav tako prisotne pri demenci, kar vodi v prekinitve ali poškodbe v komunikaciji med možganskimi celicami.

Članki iz iste kategorije: